Ongebruikelijke wijnen die de nieuwsgierigheid prikkelen!

Regio en levenskunst

Ongebruikelijke wijnen die de nieuwsgierigheid prikkelen!

Een droomklimaat, een even ideale ondergrond, deskundige en creatieve wijnboeren, erfgenamen van een lange traditie... Hier is alles bevorderlijk voor de productie van inventieve, fijne, verrassende wijnen! En het ontbreekt onze wijnboeren niet aan fantasie, zoals u zult ontdekken met deze kleine selectie van ongewone kleine beetjes die naar wens kunt proeven om te genieten van de smaak!

Wijnen die zingen...

Op het domein DE L'OCTROI in Agde worden uw smaakpapillen verwend met twee wijnen die gemaakt zijn op basis van muzikale vibraties... CAP JAZZ, een roséwijn van één enkele druivensoort, de Grenache, en VIVALD'OC, een witte wijn van één enkele druivensoort, de Viognier. Beide wijnen zullen uw smaakpapillen doen genieten en uw interesse in het maken van wijn met muziek ontwikkelen.

Hoe verloopt dit proces? Tijdens de gistingsperiode zendt een sonde, die ondergedompeld is in de vaten, voortdurend muziek uit waarvan de trillingen het gist stimuleren die bij deze wijnen voor een unieke smaak zorgen. De mysterieuze alchemie van de golven verspreidt zich doorheen de vaten volgens de gekozen muziek. Een grote troef voor de kunst van het wijnmaken.

Op muziek gerijpte wijnen, om met de familie Delort te ontdekken en te proeven op het Domaine de l'Octroi.

Meer weten

Ijswijn...

Op het domein LA CROIX GRATIOT in Montagnac, maakt Anaïs Ricome de DOUX DES ZAZOUS, 100% viognier (witte wijndruif). Nadat de wijnboer de druiven meerdere malen op de boomstronken had laten liggen vanwege het slechte weer, besloot hij deze overrijpe druiven te oogsten om er een zoete wijn van te maken zoals ze dat in Canada doen. Maar als de druiven niet vanzelf bevriezen... dan helpen we ze gewoon een handje!

De druiven worden geoogst in opengewerkte dozen worden daarna voor drie dagen bevroren. Het persen duurt vier tot zes uur. De gisting begint in de herfst en eindigt in het voorjaar. De rijping van de wijn gedurende twaalf maanden zorgt ervoor dat nectar ontstaat.

Met zijn briljante diepgele kleur, zijn zeer exotische neus, lychee, mango, abrikoos en door zijn rijke en complexe dronk is deze wijn, die heerlijk fris op 12° geserveerd moet worden, perfect voor bij zoete desserts en foie gras.

Meer weten

Wijnen gerijpt in betonnen eieren...

LE BRUIT COURT is de naam die de wijnbouwers Marielle en Philippe DE MONTMAU hebben gegeven aan hun ietwat bijzondere cuvée gemaakt in betonnen eieren.

Op een klip met uitzicht op de vallei van de Hérault in Saint-Pons de Mauchiens, wordt deze witte wijn van Sauvignon Vermentino druiven gerijpt in de volledig gerenoveerde wijnkelder, in een ovale betonnen tank.

Beton, het neutrale materiaal bij uitstek, wordt al lang gebruikt om zijn onmiskenbare eigenschappen op het vlak van thermische inertie. De verticale eiventank profiteert van de micro-oxygenatie door de porositeit van natuurlijk cementgebonden beton (kalksteen en klei).

In dit reuze-ei wordt de wijnmoer voortdurend opgewekt door een inwendige stroming in de vorm van een whirlpool die het aromatische potentieel van de wijn optimaliseert, waardoor de wijn rond en soepel met een frisse basis wordt.

Een mooie fruitige wijn met een gouden kleur, zilverkleurige reflecties, exotische en kruidige noten die perfect past bij een bord schelpdieren of de vis van de dag.

Meer weten

Een libertijnse cuvée...

Volledig volgens de traditie van de "Vignoble Savary" druivensoorten in Montagnac, heeft Christophe de wijnmaker drie vaten van zo goed als vergeten Chardonnay in de wijnkelder bewaard...

Een speciale cuvée waar het gistingssap in nieuwe vaten wordt gedaan om de aroma's te onthullen; aan het einde van de gisting wordt de wijnmoer onderin het vat "geroerd" om de afzetting weer op te lossen; er wordt gedurende vijftien dagen om de twee dagen geroerd en de frequentie wordt gedurende ongeveer drie weken verminderd. Daarna is het tijd voor het aftappen en aan het einde van deze periode wordt de wijn weer in vaten gedaan waar het dan twee tot drie jaar in rijpt tot de "houtachtige" smaak verdwijnt.

De cuvée Libertine komt tot leven met een prachtige gouden kleur, een complexe neus op gedroogd fruit (amandel, hazelnoot), fruit en witte bloemen met een minerale toets.

Een royale wijn met een krachtige smaak die perfect past bij vis in krachtig aromatisch van smaak met vis in saus, reblochon, chocolade en foie gras.

Millésime 2010 kan geproeft worden op het DOMEIN SAVARY DE BEAUREGARD

Meer weten

Biologische wijnen zonder alcohol... een mousserende OPIA

Zin in een glaasje zonder alcohol? Breng dan een bezoek aan het domein VILLA NORIA in Montagnac waar Cédric Arnaud u zijn gamma biologische wijnen zonder alcohol voorstelt, OPIA : rood, wit, rosé en mousserend BIO om onmiddellijk te ontdekken.

We kunnen u alvast vertellen dat de smaak erg verrassend is. Schitterende kleuren en karakteristieke aroma's van zonovergoten wijnstokken, u denkt meteen dat u een lekker glaasje wijn drinkt, en dat klopt, maar dan wel alcoholvrije.

Bij de OPIA mousserende wit geniet u van hetzelfde plezier, maar dan zonder het dronken gevoel. Deze wijn bevat niet veel suiker en geen sulfieten en conserveermiddelen. De wijn onderscheidt zich door zijn mousserende en zeer aromatische kant. Het gebrek aan alcohol wordt gecompenseerd door de fijne bubbels en onthult de bloemige kant van deze wijn die het best fris gedronken kan worden als een aperitief of met zoete chocolade desserts.

Meer weten

Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor uw gezondheid, drink met mate

Delen op
Facebook Twitter Pinterest