Ontdek het maritieme erfgoed van Agde

Reis vol kunst en geschiedenis

Een geschiedenis die verankerd is in de zeehandel en de visserij.  

Agde, dat sinds de komst van de Grieken uit Phocaea in 580 voor Christus een bloeiende handelshaven was, breidde haar havenactiviteiten in de loop van de eeuwen uit en ontwikkelde nieuwe activiteiten. In de 18e eeuw bereikte de haven zijn dynamische hoogtepunt, wat voor een belangrijk deel te danken was aan de handel maar ook aan zijn maritieme functies als de visserij of de scheepsbouw. Gedurende de 17e eeuw nam kardinaal Richelieu, overtuigd en gefascineerd door alle troeven van Agde, zelfs het besluit om een grote handelshaven te bouwen in de Golfe du Lion.

Sindsdien heeft de bouw van Cap d’Agde een nieuwe wind door het antieke Griekse stadje laten waaien. Cap d’Agde is tegenwoordig in het bezit van het label “Patrimoine du XXème siècle” (20e eeuws erfgoed) vanwege de hoge kwaliteit van de stedelijke bouwwerken en haar onvermijdelijke haven.  

En als u goed kijkt, zult u opmerken dat de maritieme geschiedenis van Agde nog steeds zijn  stempel op de stad drukt: de vissershuisjes in de straatjes van het Quartier de la Marine en de talrijke aanlegplaatsen langs de kaden getuigen hiervan.

Het standbeeld van Amphitrite, een krachtig symbool van de zee

Het Amphitrite-standbeeld, het standbeeld van de scheepvaart, ontleent zijn naam aan de gelijknamige godin van de zee. Dit standbeeld sierde oorspronkelijk het Trocadero-paleis (Parijs) en vond  vervolgens in 1937 zijn plaats op het Place de la Marine, waar het met het gezicht naar de Middellandse Zee staat. Het is het embleem geworden van de  maritieme gerichtheid van Agde.

Een uitstapje op zee bij het Fort de Brescou

Het Fort de Brescou, dat in 1586 werd opgericht, ligt op een vulkanisch eiland op ongeveer 2 kilometer buiten Cap d’Agde in de Golfe du Lion. Onder invloed van enkele belangrijke historische gebeurtenissen is het uiterlijk van dit Fort in de loop van de eeuwen aanzienlijk gewijzigd.

Het fort werd namelijk gebouwd in de periode van de godsdienstoorlogen, vervolgens  in opdracht van Lodewijk de 13e verwoest om ten slotte in 1680 geheel opnieuw te worden opgebouwd volgens de plannen van Vauban. De herbouw op de ruïnes leverden de fundamenten voor het huidige fort dat vervolgens in de 18e eeuw dienst deed als staatsgevangenis. Na sluiting in 1851 is het Fort de Brescou een belangrijke getuige geworden van de fortificatie van de kust van Languedoc-Roussillon.

Meer weten…

Om de geschiedenis van de scheepvaart langst de kust bij Agde te ontdekken kunt u een bezoek brengen aan het Musée de l’Ephèbe et d’archéologie sous-marine. Hier worden onderwaterschatten bewaard, waaronder de Ephebe van Agde, een Grieks bronzen beeld uit de hellenistische periode. U moet weten dat het museum naast dit meesterstuk de mooiste Franse collectie antiek brons herbergt die ter plaatse zijn gevonden. En er komen nog regelmatig bijzondere vondsten bij die de bezoeker in staat stellen de rijke historie van Agde werkelijk te bewonderen in het licht van zijn onderzee-archeologie.

 

Mon séjour idéal

Séjour idéal supprimé Annuler